مجموع نظرات: ۰
سه‌شنبه ۶ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۴:۱۶
۰ نفر

استان البرز به سبب طبیعت بکر و جاده‌های گردشگری همیشه پای ثابت سفرهای پرشمار مردمی از گوشه و کنار کشور به‌ویژه پایتخت بوده که در این میان رودخانه‌های پرآب و خروشان این استان باوجود جذابیت و طراوت خاص گاهی حلاوت گردشگری را به کام افراد بی‌احتیاط و دیگران تلخ می‌کنند.

رودخانه

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از  ایرنا، البرز با گسترده پنج هزار و ۸۰۰ کیلومترمربع و جمعیتی حدود سه میلیون نفر با طبیعتی جذاب و منطقه‌ای خوش آب‌وهوا از گذشته تاکنون کانون توجه گردشگران داخلی و خارجی بوده و همین جذابیت‌ها در کنار یافتن شغل مناسب سبب شده تا جمعیت ۲۵۰ هزارنفری آن در دهه ۵۰ به بیش از ۱۵ برابر در زمان کنونی برسد و این تراکم جمعیتی هم برای مردم و هم برای طبیعت منطقه

خسارت‌بار و زیان‌آور بوده به‌ویژه آنکه بی‌احتیاطی‌ها در کنار دست‌درازی به طبیعت، اراضی و آب‌ها با مرگ بسیاری از مردم همراه شده است.

افزایش جمعیت و ساخت‌وسازهای فراوان سبب شد تا امروز بسیاری از فضاهای باغی و سبزه‌زارهای استان البرز در سایه ساخت‌وسازها محو و نابود شود و در کنار آن پدیده‌های مخربی مانند بیابان‌زایی، آلودگی هوا همراه با گردوخاک سیمای این منطقه سرسبز را خاکستری کند.

در این میان بسیاری از دشت‌ها و کوهپایه‌ای سرسبز البرز از بین رفته و هرروز عرصه بر زمین‌های کشاورزی و باغات تنگ‌تر می‌شود ضمن آنکه حفاری بیش از ۱۱ هزار حلقه چاه غیرمجاز سبب شده تا سفره‌های آب زیرزمینی استان مورد دستبرد قرار گیرد و آبخوان‌ها (محل تجمع آب‌های زیرزمینی) تا حدود زیادی از آب تهی شود.

اگرچه تخریب طبیعت و مسائل زیست‌محیطی موضوع اصلی این گزارش نیست اما همین تعرض‌ها به محدوده آب‌های سطحی و منابع طبیعی همراه با بی‌احتیاطی سبب شده تا حوادث ناگواری در محدوده رودخانه‌هایا پدیده‌های زیست‌محیطی مخرب دیگری برای مردم منطقه رقم بخورد.

همان‌طور که می‌دانیم در جریان خشک‌سالی‌های ۲ دهه گذشته رودخانه‌های دائمی و فصلی کشور و استان البرز آسیب کلی دیدند و نگرانی زیادی برای مردم و دوستداران محیط‌زیست به وجود آمد اما بارش‌ها طی ۲ سال آبی یعنی ۹۸-۹۷ و ۹۹-۹۸ امید تازه‌ای در دل‌ها به وجود آورد و نشاط و طراوت را به طبیعت و رودخانه‌ها بازگرداند.

وجود رودخانه‌های زیبا و خروشان در استان البرز بااینکه جذابیت خاصی برای گردشگران دارد اما این زیبایی زمانی اوج لذت را در دل‌ها می‌نشاند که هیچ فرد گردشگری ریسک خطر را به جان نخرد و حلاوت طبیعت را به کام خود و دیگران تلخ نکند.

حفظ محیط‌زیست و بهره بردن از مواهب طبیعی و خدادادی موجب می‌شود تا انسان‌ها و موجودات بتوانند به‌خوبی و متعادل از اثرات ارزشمند این مواهب استفاده کنند بدون آنکه به خود و نعمت‌های الهی آسیبی وارد کنند.

از دیگر سو بااینکه در این ماه‌ها و روزهای کرونایی برخلاف سال‌های گذشته گردشگری و سفرهای غیرضروری به مناطق مختلف کشور توصیه نمی‌شود اما برخی حتی فرزندان عزیز و خردسال خود را به نام گردش و سیاحت در آب‌های خروشان به کام مرگ می‌کشانند و حوادث تلخی برای خانواده و اطرافیان برجای می‌گذارند.

قصه‌های غم‌انگیز حوادث ناگوار رودخانه‌های خروشان استان البرز فراوان است چه والدینی که کودکان خردسال خود را در این آب‌ها ازدست‌داده و چه خانواده‌هایی که در سوگ پدر یا مادر یا نوجوانان و جوانان خود عزادار شده‌اند.

آنچه وجه مشترک تمام این حوادث است تنها بی‌احتیاطی و توجه نکردن به هشدارهاست که شاید در پس وسوسه آب به بهانه تفرج یا گرفتن عکس و سلفی یادگاری در بستر رودخانه به وجود آمده است.

 قبل از پرداختن به حوادث رودخانه‌های البرز، معرفی هریک از این رودخانه‌ها خالی از لطف نیست و شناخت از آن‌ها شاید کمکی باشد به افرادی که تاکنون با مخاطرات این مکان‌ها آشنایی پیدا نکرده‌اند.

رودخانه کرج

رودخانه کرج یکی از پرآب‌ترین رودخانه‌های کشور است که از دامنه‌های رشته‌کوه البرز سرچشمه می‌گیرد. رودخانه کرج که در امتداد جاده کرج - چالوس واقع‌شده، ۷۵ کیلومتر طول و پنج تا هشت متر عرض دارد، سرچشمه اصلی این رودخانه کوه «کلون بستک» است و درنهایت انتهای رودخانه کرج به دریاچه نمک در قم می‌ریزد.

رودخانه کرج استان البرز در مسیر خود دشت‌های زیادی همچون دشت کرج و شهریار را سیر آب می‌کند و پس از طی مسیری طولانی به رود جاجرود می‌پیوندد. از این رودخانه، رودهایی همچون سیجان، گوراب، اویزر، هفت چشمه و … سرشاخه می‌گیرند و همچنین وجود این سرشاخه‌ها باعث ایجاد ییلاقات زیبایی در طول مسیر این رودخانه شده است.

در سال ۱۳۴۲ بر روی رودخانه کرج سد امیرکبیر کرج ساخته شد که امروزه تبدیل به یکی از جاذبه‌های گردشگری کرج شده است. علاوه بر این در فصول بهار و تابستان ماهیگیری در رودخانه کرج به دلیل وجود انواع ماهی همچون قزل‌آلا، خیاطِ، سس و … بسیار رواج پیدا می‌کند که امروزه متأسفانه به دلیل صید بی‌رویه شاهد کم شدن گونه‌های ماهی این رودخانه هستیم.

مهم‌ترین سرشاخه‌های این رودخانه خروشان عبارت‌اند از کندر، کندر آب، دره نمرک- کلنا، دره انگلج (وینه)، دره نوجان، رشک بهشت، شاه‌دزد، خور، سیجان، چاران، سرزیارت، گوراب، ارنگه، هفت چشمه، آدران- دوران، خوزنکلا، اویزر، نشتارود- کلها، واریان، قصردره (رزکان)، مورود، وصال دره، شلنک، سرک، لانیز، شهرستانک، کلارود- گشتادر- کسیل، گرماب، آزادبر- آسیاب درگاه، سرنساء، ولایترود- دیزین، پی‌کنار، شیرکمر- سوتک و وارنگه رود.

از مهم‌ترین چشمه‌های تغذیه‌کننده رودخانه حفاظت‌شده کرج نیز می‌توان به چشمه‌های سوتک، سفید سوتک، شیرکمر، سیکنو، کریم چال- وارنگه رود، نمرک، جیان- کندر، قل‌قل چشمه سرزیارت، شاهی خور، هفت چشمه، چشمه دره، قصر ناصرالدین‌شاه- شهرستانک، دره بصال- شهرستانک، بیدار چشمه باغستان و پی‌کنار اشاره نمود.

رودخانه کرج تأمین‌کننده آب آشامیدنی تهران، آب کشاورزی مناطق هم‌جوار و منبع تأمین برق کشور است. این رودخانه درگذشته تمام باغ‌های شهر کرج و منطقه ییلاقی سرحد آباد و شهریار و ساوجبلاغ را آبیاری می‌کرد ولی در چند سال اخیر به دلیل رشد بی‌رویه مصرف آب شرب در کلان‌شهر تهران، بخش عمده آب این رودخانه برای مصرف آشامیدنی به تهران منتقل می‌شود درنتیجه سهم آب باغ‌های استان البرز از این رودخانه بسیار کاهش‌یافته است.

رودخانه کرج از سال ۱۳۴۶ خورشیدی در شمار رودخانه‌های تحت حفاظت سازمان محیط‌زیست قرارگرفته است. این رودخانه یکی از قطب‌های مهم گردشگری استان البرز به‌ویژه در شاخه اسپرت توریسم به شمار می‌رود و همه‌ساله در فصل صید (اواخر بهار تا اواخر تابستان) پذیرای شمار زیادی از گردشگرانی است که به ورزش ماهیگیری علاقه دارند.

طبق گزارش‌ها ماهی قزل‌آلای خال قرمز، قزل‌آلای رنگین‌کمان، ماهی خیاطِ، سس ماهی و ماهی سر مخروطی سیاه فلس ازجمله ماهیان موجود در رودخانه کرج می‌باشند اما متأسفانه در زمان حاضر به دلیل استقرار واحدهای خدماتی، اراضی کشاورزی، مراکز مسکونی روستایی، ورود انواع فاضلاب‌های شهری و کشاورزی، تهدید زیستگاه و همچنین به دلیل گستردگی منطقه استحفاظی و وسعت حوزه عمل و کمبود نیروی انسانی و امکانات، از طریق صید غیرمجاز کاهش چشمگیری در جمعیت برخی از انواع این گونه‌ها مشاهده‌شده است.

این رودخانه باوجود ظرفیت‌های فراوان تاکنون بسیاری از خانواده‌های ایرانی خاطرات تلخی از آن به‌واسطه اشتباه یا بی‌احتیاطی و مرگ عزیزان خوددارند.

رودخانه برغان

روستای برغان از مناطق دیدنی و زیبای استان البرز بوده و یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری این استان محسوب می‌شود. این رودخانه در ۲۰ کیلومتری شمال آزادراه کرج - قزوین قرار دارد.

برغان یکی از مناطق خوش آب‌وهوای شهرستان ساوجبلاغ محسوب می‌شود و آب‌وهوای آن در بهار و تابستان معتدل و در پاییز و زمستان سرد است. رودخانه‌های شاهرود و سنج از کنار روستای برغان عبور می‌کنند و این باعث شده زیبایی‌های این منطقه دوچندان شود.
وجود این ۲ رودخانه که از کوه‌های البرز مرکزی سرچشمه می‌گیرند بر آب‌وهوای این منطقه دیدنی تأثیر بسزایی داشته‌اند. خانه‌های قدیمی و بازار این منطقه گردشگران بسیاری را مجذوب خود می‌کند. این‌یک اتفاق خوب است که روستاهایی در کنار شهرها باقی‌مانده‌اند تا مکانی برای مردمی باشد که روزهای هفته خود را در دودودم شهری سپری می‌کنند.

در این حال این رودخانه‌ها زیبا گاهی در فصول بارش رنگ خشم به خود می‌گیرد و نمی‌توان در بسیاری از مواقع به حریم آن نزدیک شد چه برسد به آنکه کودکان و نوجوانان در کنار این رودخانه بازی کنند.

رودخانه طالقان

 رودخانه طالقان یا طالقان رود، رودخانه‌ مهم شهر طالقان در استان البرز است که از کوه‌های کندوان و کهار بزرگ سرچشمه می‌گیرد. این رود با دریافت بیش از ۱۵ رود بزرگ و کوچک ازجمله دیران و کرک بود، در دره طالقان به سمت غرب جریان می‌یابد و پس از عبور از حاشیه جنوبی شهر طالقان و ۱۱ کیلومتری غرب روستای شهرک، به رودخانه اندک و الموت می‌پیوندد که درنتیجه آن، رودخانه پرآب شاهرود تشکیل می‌شود. رودخانه طالقان حدود ۱۸۰ کیلومتر طول دارد.
در سال ۱۳۸۵ سد مخزنی چندمنظوره طالقان با ظرفیت حدود ۴۵۰ میلیون مترمکعب بر روی این رود احداث شد.

در سال‌های اخیر با احداث سد طالقان میزان حوادث غرق‌شدگی در این رودخانه کم نبوده به‌ویژه آنکه بسیاری از گردشگران در فصل گرما این منطقه خوش آب‌وهوا را برای تفرج و سرگرمی انتخاب می‌کنند.

رودخانه طالقان به سبب ذوب برف در کوه‌های سربِ فلک کشیده همیشه خروشان و زیبایی این جلوه خاص طبیعی را باید با حفظ رعایت فاصله نظاره‌گر بود.

رودخانه کردان

رودخانه کردان از ارتفاعات کهار بزرگ سرچشمه می‌گیرد. این رود با جهت شمال شرقی- جنوب غربی از شهرستان ساوجبلاغ و نظرآباد عبور می‌کند و سپس در اطراف روستای نجم‌آباد به رودخانه شور می‌ریزد. از شاخه‌های اصلی رودخانه کردان می‌توان به دروان و برغان اشاره کرد.

 روستای کردان یکی از مناطق ییلاقی سرسبز و بی‌نظیر اطراف پایتخت محسوب می‌شود. این منطقه بسیار موردتوجه گردشگران قرار می‌گیرد. به‌طوری‌که به‌خصوص مردم تهران در تعطیلات آخر هر هفته کردان را برای تفرج و تفریح و استراحت انتخاب می‌کنند.

رودخانه کردان از شهرستان ساوجبلاغ و نظرآباد عبور می‌کند و در اطراف روستای نجم‌آباد به رودخانه شور می‌پیوندد. تمام‌مسیری که این رود آبی بلند طی می‌کند سبز و دیدنی هستند و به‌نوعی هرکدام به‌تنهایی یک جاذبۀ گردشگری محسوب می‌شوند. گاهی طغیان این رودخانه در زمان بارش‌ها تهدیدی برای مناطق اطراف بوده و اگرچه در فصل گرما از میزان آب آن کاسته می‌شود اما نقاط حادثه‌خیز آن کم نیست و تاکنون این رودخانه قربانیان زیادی در فهرست کتاب غرق‌شدگان در آب داشته است.

لذت‌بخشی از جاذبه‌ها با رعایت نکات ایمنی

وجود این جاذبه‌های طبیعی از نعمت‌های خدادادی بوده و گردشگری آن‌هم در شرایط بدون کرونا زمانی ارزشمند است که مردم و گردشگران سلامتی خود و طبیعت را مهم شمرده و فاصله مناسب با حفظ نکات زیست‌محیطی این مناظر را نظاره‌گر باشند.

معرفی این جاذبه‌های طبیعی به این معنا است که باید در حفظ و صیانت از این سرمایه‌های ارزشمند طبیعی بکوشیم و به خاطر لحاظ لذت‌بخش احتیاط و خود مراقبتی را فراموش نکنیم.

آجریان رودخانه‌ها برای حفظ حیات و محیط‌زیست

خشکی و کم‌آبی رودخانه‌ها خسارتی بزرگ برای محیط‌زیست انسانی، جانوری و گیاهی است به‌ویژه آنکه استفاده از این مواهب برای شرب و تأمین آب محصولات کشاورزی و باغات توأم با پرورش ماهی از مزیت‌های اقتصادی این سرمایه‌های طبیعی به شمار می‌رود.

کاهش سطح آب رودخانه‌ها طی ۲ دهه خشک‌سالی و کم‌بارشی در کشور و استان البرز خسارات فراوانی به محیط‌زیست طبیعی و انسانی وارد کرد و مشکلاتی به وجود آورد، موضوعی که سبب شد تا اهمیت آب و استفاده بهینه از آن‌ها به محوری‌ترین مسائل اجتماعی، حیاتی و اقتصادی کشور تبدیل شود.

 گسترش بیابان‌ها و تهی شدن سفره‌های آب زیرزمینی از مهم‌ترین پیامدهای خشک‌سالی‌ها در کشور بوده که نزول رحمت الهی در این ۲ سال اخیر موجب شد تا حوضه‌های آبریز استان البرز جان دوباره‌ای بگیرد.

رودخانه یا آب، آتش و کوه هریک دارای مخاطرات بالقوه خود بوده و تنها استفاده مناسب و اصولی از این مواهب است که می‌تواند به زندگی انسانی، گیاهی و جانوری لذت خاص بچشاند.

خطاهایی که آخرین تجربه زندگی می‌شود

ورود غیر محتاطانه به حریم رودخانه‌های خروشان در فصول مختلف سال همواره خطرات جبران‌ناپذیری همراه بوده و کسانی که هشدارها را نادیده می‌گیرند درواقع آخرین برگ زندگی خود و عزیزانشان را رقم‌زده‌اند.

انعکاس اخبار تلخ در رسانه‌ها درواقع با این هدف است که بسیاری از این حوادث عبرت گرفته و ریسک خطر را به جان نخرند.

درگذر از حاشیه جاده کرج – چالوس خانواده‌هایی را می‌بینیم که کنار رودخانه چادر مسافرتی برپا کرده و کودکان خود را در محدوده‌های آبی رها می‌کنند یا اینکه بزرگ‌سالان خود هم به تفرج و سرگرمی در مکان‌های کم‌عمق آب یا عمیق روی می‌آورند که شمار جان‌باختگان ناشی از این رفتارها کم نیست.

سال گذشته حدود ۲۸ نفر در رودخانه‌های استان البرز جان خود را از دست دادند که تعدادی از آنان کودکان و نوجوانان بودند.

در سال‌های پیش از آن‌هم شمار جان‌باختگان رودخانه‌های استان البرز پرتعداد بوده و این در حالی است که بارها اخبار این حوادث از طریق رسانه‌ها انعکاس یافته است.

اتراق در کنار رودخانه‌ها اولین گام بی‌احتیاطی در گردشگری بوده که حوادث بعدی را در پی دارد و به همین دلیل از مردم و گردشگران خواسته می‌شود که هیچ‌گاه در نزدیکی رودخانه‌ها ازجمله چهار رودخانه خروشان کرج، طالقان، برغان و کردان توقف نکنند و در صورت نظاره‌گری آب باید فاصله مناسب رعایت شود.

در میان چهار رودخانه خروشان استان البرز، رودخانه کرج بیشترین سهم از حوادث غم‌انگیز را دارد چراکه این رودخانه از محدوده شهری عبور کرده و در حاشیه جاده گردشگری کرج – چالوس قرار دارد.

از ابتدای امسال تاکنون ۹ نفر در استان البرز غرق‌شده‌اند که تمام این حوادث مربوط به رودخانه کرج بوده است.

نخستین حادثه در اوج شیوع کرونا و اواخر فروردین سال جاری رخ داد که جوان ۲۸ ساله هنگام قایق‌سواری در پایین‌دست رودخانه کرج و در محدوده سرحد آباد جان خود را از دست داد.

نفرات بعدی هم در طول مسیر رودخانه و در نقاط مختلف غرق شدند و برخی اجساد پس از چند روز جستجو و تفحص توسط گروه‌های امدادی هلال‌احمر، آتش‌نشانی کرج و فردیس و سایر گروه‌های غواصی کشف و از آب بیرون آورده شد.

در طول سال‌های گذشته که مشکلی به نام شیوع بیماری کرونا مانع گردشگری نبود بازهم مسئولان اجرایی و کارشناسان امور آب مردم را به پرهیز از حضور در محدوده رودخانه‌های خروشان فرامی‌خواندند و علت آن این است که حریم و بستر رودخانه هیچ‌گاه جای امنی برای تفرج و سرگرمی نیست.

روی دیگر قضیه اینکه هیچ‌گاه متولیان امور و کارشناسان توقف حتی در محدوده رودخانه‌های فصلی به مردم و گردشگران توصیه نمی‌کنند چراکه در فصل بارندگی ممکن است با کمترین بارش این رودخانه‌ها هم به خروش بیایند چه برسد به اینکه توقف در حاشیه رودخانه‌های خروشان به طغیان آب هم منجر می‌شود.

بر همین اساس دستگاه‌های متولی مانند شرکت آب منطقه‌ای استان البرز از آغاز فصل بارش بلاصله در اطلاعیه‌های پیاپی از مردم بومی و گردشگران می‌خواهند به‌هیچ‌وجه در حاشیه رودخانه‌های دائمی و فصلی توقف نکرده و در این مکان‌ها حضور پیدا نکنند.

بارشی که در بستر رودخانه کرج حادثه‌ساز شد

سیل تیرماه ۹۴ ازجمله حوادثی است که در روستای سیجان واقع در ۱۵ کیلومتری شمال شرقی کرج و در مجاورت رودخانه کرج آن‌هم در زمان خشک‌سالی و پس از زمان معمول فصل بارش در رسانه‌های جمعی کشور خبرساز شد، حادثه‌ای که به دنبال حدود ۱۱ دقیقه بارش به جان باختن هشت نفر، نابودی یک‌صد دستگاه خودرو سبک و سنگین همراه با تخریب بخشی از ۲ روستا تبدیل شد.

این بارش ناگهانی سبب غافلگیری و گرفتاری ده‌ها گردشگر و عزادار شدن چندین خانواده شد، سیل ناگهانی اجساد قربانیان خود را به رودخانه کرج کشاند و مدت زیادی طول کشید تا این اجساد پیدا شدند ضمن آنکه بقایای بدنه خودروها ازجمله چند دستگاه تریلر در پایین‌دست رودخانه کرج یعنی در محدوده شهرستان‌های شهریار و فردیس به دست آمد.

به دنبال این حادثه غم‌انگیز بود که توقف گردشگران در محدوده رودخانه کرج و حتی سرشاخه‌های آن خطرساز توصیف شد و از گردشگران خواسته شد تا به‌هیچ‌عنوان در محدوده این رودخانه و رودخانه‌های فصلی مرتبط با آن اتراق نکنند. این حادثه غم‌انگیز سبب شد تا ده‌ها نشست کارشناسی برای آسیب‌شناسی موضوع در دستگاه‌های اجرایی و رسانه‌های جمعی برگزار شود.

سیل سیجان اگرچه با هوشیاری یک بانوی دهیار و بیمه پیش از حادثه روستائیان تا حدودی با ترمیم خسارات همراه شد اما آسیب‌های روحی ناشی از جان باختن تعدادی از هم‌وطنان که در میان آنان یک عروس و داماد وجود داشت، فراموش ناشدنی است.

مردم به هشدارها توجه کنند

داود نجفیان مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان البرز می‌گوید: تمام رودخانه‌های استان دارای تابلوهای هشداری بوده و باید مردم و گردشگران به این علائم و هشدارها توجه کنند.

وی ادامه داد: بااینکه نیروهای امدادی و حفاظتی در برخی نقاط رودخانه‌ها استقرار دارند اما طول این رودخانه‌ها زیاد بوده و نیروی حفاظتی به‌اندازه این مسافت وجود ندارد.

نجفیان تأکید کرد که چهار رودخانه خروشان کرج، برغان، کردان و طالقان در طول سال مملو از گردشگرانی است که به نظاره این مواهب می‌نشینند و انتظار می‌رود که اطلاع‌رسانی‌ها از طریق رسانه‌های جمعی و تابلوهای هشداری مانع از ریسک خطر توسط گردشگران شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان البرز افزود: تمام تلاش ما بر این است تا رودخانه‌ها به‌عنوان سرمایه‌های طبیعی از آلودگی‌ها و تخریب بسترها حفظ شود و امسال برنامه‌های مناسبی برای صیانت از این منابع داریم.

وی بیان داشت: ۲ دغدغه اصلی در بخش آب‌های سطحی استان البرز وجود دارد که نخست تعرض افراد سودجو و سازندگان بناهای غیرمجاز در بستر این رودخانه‌ها بوده و موضوع دوم ورود مردم و گردشگران به حریم آب است که حادثه‌ساز می‌شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان البرز تأکید کرد که طرح مقابله با ساخت‌وسازهای غیرمجاز در بستر رودخانه‌های استان با جدیت آغازشده و در روزهای اخیر بخشی از این ساخت‌وسازها تخریب شد که این روند ادامه دارد.

وی گفت: موضوع دوم پیشگیری از حوادث غرق‌شدگی است که امیدواریم با کمک جوامع محلی، امدادگران و همکاری خوب گردشگران بتوانیم این حوادث را کنترل و متوقف کنیم.

نجفیان تأکید کرد که توجه مردم و گردشگران به تابلوهای هشداری موجب پیشگیری از حوادث غرق‌شدگی در رودخانه‌های البرز خواهد شد.

پایین بودن دما مخاطره رودخانه‌های البرز

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان البرز، پایین بودن دمای هوا را مهم‌ترین مخاطره رودخانه‌های استان برشمرد و گفت: ازآنجاکه آب این رودخانه‌ها از ذوب شدن برف در ارتفاعات سرچشمه می‌گیرد، دمای آن پایین بوده و در مدت‌زمان ۲۰ ثانیه سبب انقباض رگ‌های بدن و از دست دادن تعادل جسمی حتی در افراد شناگر و غواصان می‌شود.

وی بیان داشت: وجود نقاط رسوبی و شدت‌جریان آب از مخاطرات دیگر رودخانه‌های استان البرز است که بسیاری گردشگران به این موضوع آگاهی نداشته و سعی می‌کنند در نقاط کم‌عمق به حریم آب ورود کنند اما در میان رسوب گم می‌شوند.

نجفیان تأکید کرد که مردم هیچ‌گاه نباید به حریم رودخانه‌های البرز در محدوده‌های عمق یا کم سطح ورود کنند چراکه هر یک از این نقاط دارای مخاطرات خاص خود است.

وی افزود: رودخانه‌های استان سرمایه‌های ارزشمند برای استفاده‌های بهینه در بخش شرب، حفظ اکوسیستم، مصارف کشاورزی و طبیعی بوده که باید از این سرمایه‌ها به‌خوبی مراقبت کنیم ضمن آنکه حفظ این جلوه‌ها موجب پایداری جریان طبیعت برای حال و آیندگان خواهد شد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه استان البرز بیان داشت: سال گذشته و امسال با استفاده از آب رودخانه‌های استان توانستیم بخشی از سفره‌های آب زیرزمینی را تقویت کنیم و این برنامه در سال‌های آینده ادامه دارد.

وی افزود: در طول سال‌های گذشته بخش عظیمی از آب سفره‌های زیرزمینی استان البرز برداشت‌شده و خسارات فراوانی به این سفره‌ها واردشده است که در تلاش هستیم در زمان بارش و طغیان رودخانه‌ها، بخشی از سیلاب‌ها را به سفره‌های زیرزمینی هدایت کنیم.

نکته پایانی

رودخانه‌ها جلوه‌های زیبای طبیعی و شاهکار خلق هستی بوده که با توجه به تجربه خشک‌سالی‌ها باید از این سرمایه‌های طبیعی به‌خوبی استفاده کنیم.

به خطر انداختن جان خود و عزیزان در این مکان‌ها نه‌تنها لذت‌بخش نبوده بلکه تجربه تلخ و شاید پایان زندگی برای افرادی است که جانب احتیاط را فراموش می‌کنند.

حضور در حاشیه رودخانه‌های خروشان ازجمله رودخانه‌های استان البرز زمانی ارزشمند لذت‌بخش است که فاصله مناسب رعایت شده و از سوی از آلوده کردن آب خودداری شود.

تکرار حوادث تلخ سال‌های گذشته و امسال باید آینه عبرتی برای تمام گردشگران حریم رودخانه‌ها در کشور و البرز باشد.

طبق گزارش‌های دریافتی از شرکت کل آب منطقه‌ای استان البرز از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون حدود ۵۴۰ میلی‌متر بارندگی در استان البرز ثبت‌شده که حدود ۱۳۰ درصد بیشتر از میانگین بلندمدت در این استان است.

این بارش‌ها موجب شده تا آب رودخانه‌های استان بیشتر از حد معمول بوده و ۲ سد مخزنی کرج و طالقان به مرز سرریز برسد.

شدت آب رودخانه کرج به حدی است که در سال‌های گذشته و باوجود کم بارشی‌ها چند دور مسابقه‌های قایقرانی آب‌های خروشان بین‌المللی در این رودخانه برگزار شود.

کد خبر 515078

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار البرز

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha